ایمنی خودرو

مقدمه

قطعا تا به امروز نام خودروهای مرگبار به گوش‌تان خورده است، اما چه عاملی باعث این می‌شود که به یک خودرو مرگبار بگویند؟ Global NCAP یا سازمان جهانی ایمنی خودرو، اتومبیل­ها را در دوسته کلی ایمنی فعال و ایمنی غیر فعال مورد بررسی قرار می‌دهد و با توجه به نظرات این سازمان مشخص می‌شود یک خودرو از لحاظ ایمنی در چه سطحی می‌باشد. در این مقاله از بسپرشاپ شما را با ایمنی اصولی خودرو آشنا می کنیم.

سیستم‌های ایمنی غیرفعال

سیستم‌های ایمنی غیرفعال اساسا سیستم‌هایی هستند که از به­وجود آمدن تصادفات جلوگیری نمی‌کنند بلکه در هنگام بروز حادثه‌ میزان آسیب دیدگی و تلفات را کاهش می‌دهند. از قدیم الایام همه‌ی افراد با تجهیزاتی مانند سپر، ایربگ و یا کمربند ایمنی که جزو سیستم‌های ایمنی غیرفعال هستند آشنایی دارند، اما امروزه سیستم‌های پیشرفته‌تری روی کار آمده‌اند که به اختصار راجع به آن‌ها صحبت می‌کنیم.

جعبه‌های جاذب انرژی: جعبه‌هایی کامپوزیتی با طراحی خاص که باعث عملکرد بهتر و بیشتر آن‌ها می‌شود. بین شاسی خودرو و بدنه قرار می‌گیرند و این امر باعث می‌شود هنگام برخورد جسم خارجی با خودرو بخشی از انرژی وارده صرف پرس کردن کامپوزیت شود و ضربه به اتاق و سرنشینان وارد نشود.

نقاط شکست: طراحی بعضی از نقاط ماشین باید به گونه­ای باشد تا در هنگام برخورد با جسم خارجی شکلی به خود بگیرد تا کمترین آسیب به اتاق وارد شود. به طور مثال در بعضی از خودروها شاسی خودرو به شکلی طراحی شده ‌است که با تغییر شکل خود در هنگام برخورد باعث رانده شدن موتور و جعبه دنده به زیر اتاق می‌شود و از فشار آن‌ها بر اتاق خودرو جلوگیری می‌کند.

آگاه­کننده نیروهای امدادی: همانطور که گفتیم ایمنی غیر فعال به جهت کاهش آسیب است. این سیستم بعد از برخورد شدید به طور خودکار نیروهای امدادی را مطلع می‌کند تا با تسریع در رسیدن آن‌ها میزان آسیب را کاهش دهد. اگر قصد خرید تجهیزات ایمنی خودرو دارید ما به شما بزرگترین فروشگاه اینترنتی خرید قطعات خودرو بسپرشاپ را پیشنهاد می دهیم.

فرم ساختاری: شکل و فرم طراحی اتاق و یا حتی قرار دادن قطعات مختلف خودرو در قسمت‌های خاص نیز باعث کاهش شدت حادثه و کاهش تلفات خواهد شد. یکی دیگر از موارد اینچنینی حفاظ جانبی است که در خودروهای سنگین حفاظ جانبی و سپرهای خودرو باعث می‌شود میزان آسیب رساندن به خودروهای سواری از جانب آن‌ها کمتر شود.

سیستم‌های ایمنی فعال

سیستم‌های ایمنی غیرفعال به دنبال حفظ جان سرنشینان خودرو هستند اما سیستم ایمنی فعال در تلاش است که به طور کل از بروز حادثه پیشگیری کند. گاهی این حادثه امکان دارد به وسطه عوامل خارجی باشد مثلا حیوانی در مقابل خودرو ظاهر شود یا لغزندگی جاده باعث انحراف مسیر خودرو شود در این زمان سیستم‌های ایمنی پایدار کننده به کمک می‌آیند. اما گاهی اوقات علت تصادف سهل انگاری راننده مانند عدم توجه به مقابل و یا خواب آلودگی می‌باشد؛ که در این حالت سیستم ایمنی هشدار دهنده به کمک می‌آید. حال چند مورد از سیستم‌های ایمنی پایدار کننده و هشدار دهنده را بررسی می‌کنیم.

 

۱.ABS: قبل از دهه ۹۰ وقتی راننده بر روی سطح لغزنده‌ای قرار می‌گرفت مجبور بود مدام پدال ترمز را فشار دهد تا چرخ‌ها قفل نکنند، که این امر باعث عدم کنترل فرمان می‌شد و حادثه را به وجود می‌آورد. اما ترمز ای‌بی‌اس علاوه بر اینکه این مشکل را برطرف کرده‌است فشار چهار چرخ را به طور جداگانه تنظیم می‌کند.

۲.ESP: بعداز سیستم ای‌بی‌اس سیستم کنترل پایدار یا ای‌اس‌پی از مهمترین سیستم‌های ایمنی خودرو می‌باشد. این سیستم کارکرد پیچیده‌ای دارد دلیل آن‌هم این است که برای مشکلات پیچیده به وجود آمده است، اما اگر بخواهیم این سیستم را به زبان ساده بررسی کنیم این‌طور می‌توان بیان کرد که سیستم کنترل پایدار در هر ثانیه ۲۵ مرتبه اتومیبیل را چک می‌کند که آیا در مسیر مدنظر راننده قرار دارد یا نه مثلا اگر در پیچ اتومبیل دچار کم فرمانی یا بیش فرمانی شود با اعمال ترمز بر روی یک چرخ یا چند چرخ اتومبیل را در مسیر خود قرار می‌دهد و مانع از انحراف از جاده می‌شود.

۳.EPS: فرمان‌های قدیمی و مکانیکی در سرعت پایین بسیار مشکل ساز بوده‌اند و تحرک پایین و سختی داشتند. با روی کار آمدن فرمان‌های هیدرولیک این مشکل حل شد اما مشکل دیگری به وجود آمدن، نرم بودم و تحرک آسان فرمان‌های هیدرولیک در سرعت بالا با کوچک ترین نیروی وارده اتومبیل را از مسیر خود منحرف می‌کنند. اما فرمان‌های برقی با ای‌پی‌اس به نرمی فرمان‌های هیدرولیک هستند اما وقتی سرعت از یک حدی بالاتر می‌رود فرمان سفت‌تر شده و کنترلش راحت‌تر می‌شود. بسپرشاپ با دارا بودن انواع تجهیزات ایمنی خودرو می تواند مناسب ترین و با کیفیت ترین قطعات را برای شما ارسال رایگان کند.

۴.سیستم کروز کنترل تطبیقی: کروز کنترل به طور کل به سیستم قفل‌کن سرعت می‌گویند که در صورت وجود مانع هم اگر راننده اقدامی انجام ندهد برخورد حتمی‌ست. اما در کروز کنترل تطبیقی سرعت اتومبیل با اتومبیل جلو یا موانع دیگر تنظیم می‌شود.

۵.سیستم نظارت بر فشار تایرها: نوع ارزان قیمت این سیستم‌ها سرعت یک چرخ را با باقی چرخ‌ها می‌سنجد و در صورت تفاوت هشدار می‌دهد. اما در نوع پیشرفته آن درون هرکدام از تایرها یک سنسور قرار دارد که فشار موجود درون چرخ را به راننده نشان می‌دهد.

۶.کیسه هوا: در بسیاری از اتومبیل‌های امروزی کیسه‌های هوای جلوی خودرو جزو ملزومات به حساب می‌آیند. اما در خودروهای پیشرفته علاوه بر کیسه‌های هوای جلوی خودرو از کیسه هوای جانبی و پرده‌ای نیز استفاده می‌شود که احتمال بروز خطر را کاهش می‌دهد.

۷.فولاد مستحکم: ترکیبات فولادهای جدید باعث استحکام بالاتر آن‌ها شده است و با به کاربردن این نوع از فولاد در نقاط حساس اتومبیل مانند کف‌پایی سرنشینان باعث محافظت بیشتر از افراد می‌شود.

۸.سیستم روشنایی HID تطبیقی: چراغ‌های زنون، چراغ‌های پر نوری هستند. چراغ‌های ال‌ای‌دی در مصرف انرژی صرفه جویی می‌کنند اما این چراغ‌ها علاوه بر نوردهی سیستم کنترل نور را هم دارند و نور را به شکلی تنظیم می‌کند که میدان دید راننده مقابل مخدوش نشود و سرپیچ‌ها هم با تغییر میزان نور، دید راننده را افزایش می‌دهد.

۹.سیستم ترمز اضطراری: قطعا شما هم شنیده‌اید یا برایتان پیش آمده است که لحظه‌ای حواستان پرت می‌شود و بعد از به هوش آمدن متوجه می‌شوید که فاصلتان تا خودرو جلویی یا مانع پیش رو بسیار کم شده است؛ ترمز هوشمند کمک می کند قبل از بروز حادثه خودرو بایستد.

۱۰.سیستم نظارت بر نقاط کور: این سیستم با استفاده از سنسورهای فوق صوت که در یک چهارم انتهایی خودرو نصب می‌شود وجود موانع در نقاط کور را تشخیص می‌دهد البته وجود گرد و خاک و آلودگی باعث اختلال در این سیستم می‌شود.

۱۱.سیستم دید در شب: گران بودن سیستم دید در شب باعث این می‌شود که استفاده از آن‌ کاهش پیدا کند اما در خودروهای لوکس، این مسئله متفاوت است. سنسور مادون قرمز تعبیه شده در این سیستم کمک می‌کند اشیاء دور از میدان نوری را تشخیص دهیم. همچنین انسان و حیوان و اشیا را از هم تمییز می‌دهد. البته امکان اینکه راننده چراغ‌ها را خاموش کند و صرفا با این سیستم به تشخیص محیط بپردازد امکان پذیر نیست.

۱۲.سیستم هشدار خروج از خط: با وجود این سیستم اگر راننده بدون استفاده از راهنما از خط سفید عبور کند؛ خودرو هشدار می‌دهد. سیستم مکمل برای این ویژگی، سیستم LKAS می‌باشد. در این سیستم در صورت خارج شدن کنترل اتومبیل از دست راننده به هر دلیلی، این سیستم کنترل فرمان و ترمز را به دست می‌گیرد و ماشین را در اولین جایگاه متوقف می‌کند.

۱۳.آرامش راننده: راحت نبودن راننده به هر دلیلی باعث به وجود آمدن حادثه خواهد شد. به همین جهت بسیاری از خودرو سازان به راحت بودن صندلی اتومبیل، تهویه مناسب، عدم برخورد نور به طور مستقیم با راننده و… دقت کافی را به خرج می‌دهند تا از بروز حادثه جلوگیری کنند.

۱۴.وضعیت جاده‌ها: وجود موانع در جاده‌ها و یا خرابی‌های موجود در آن‌ها و شیب‌های نامناسب و ریزش سنگ از جمله خطراتی است که رانندگی را دشوار و خطرآفرین می‌کند.

۱۵.علائم هشدار دهنده: وجود علائم هشدار دهنده در کنار جاده ها به رانندگان این امکان را می دهد که قبل از مواجه شدن با خطر تصمیم لازم را بگیرند و درست ترین برخورد را با خطر داشته باشند؛ که در این صورت امکان به وجود آمدن حادثه کاهش می‌یابد.

۱۶.سیستم تشخیص سطح هوشیاری راننده: این سیستم با بررسی المان­های مختلف مثل انحراف راننده از مسیر، نبودن دست راننده به مدت طولانی روی فرمان، افزایش ناگهانی سرعت و… سطح هشیاری راننده تشخیص می‌دهد و با توجه به نیاز هشدار مورد نیاز را به راننده صادر می‌کند.

۱۷.سیستم هشدار امکان تصادف: این سیستم با داشتن سنسورهای موجود موانع را در فاصله‌ی زیاد تشخیص می‌دهد و با توجه به سرعت و قدرت ترمز‌های اتومبیل و فاصله‌ی فی‌ ما بین احتمال تصادف را هشدار می‌دهد.

۱۸.نمایشگر هدآپ: در هنگام رانندگی گاهی لازم است علائم هشداردهنده یا سرعت اتومبیل را چک کنید. در این لحظه پایین آوردن سر و نگاه به پشت فرمان امکان ایجاد خطر را دارد. نمایشگر هدآپ اطلاعات لازم را مقابل چشمان شما ظاهر می‌کند تا با حداکثر تمرکز به رانندگی خود بپردازید.

 

خاتمه:

وجود سیستم‌های ایمنی پیشرفته در اتومبیل‌ها و یا وضعیت جاده‌ای مناسب و علائم هشدار دهنده در جاده‌ها کمک شایان ذکری به کم‌تر شدن تصادفات جاده‌ای می‌کند. اما اگر راننده‌ای آموزش لازم را دیده باشد و با احتیاط کامل و سرعت مطمئن رانندگی کند شاید هیچ وقت نیازمند هیچ کدام از ادوات ایمنی خودرو نشود. مشکل اصلی کشور‌های توسعه نیافته عدم رانندگی صحیح افراد می‌باشد که البته عدم استاندارد بودن جاده‌ها و عدم تجهیز اتومبیل‌ها به ادوات ایمنی، کوچک‌ترین اشتباه راننده را وسیله‌ای برای مرگ راننده و سرنشینان خودرو قرار می‌دهد. امیدواریم این مطلب از بسپرشاپ کمکی به بهبود این روند و حفط جان افراد بیشتری بکند. برای خرید آنلاین قطعات یدکی خودرو به بسپرشاپ مراجعه کنید.



Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *